Turismen i Israel er igen stigende og de seneste to år er der sket en 40 procents stigning – herunder en stigning i turister fra Danmark. Det er alle typer af rejsende – millennials, erfarne rejsende – ja selv første gangs eventyrere – der får tallet af besøgende til at stige.
Og det er der masser af gode grunde til, for Israel har masser at byde på. Storbyferie i Tel Aviv med restauranter og natteliv. Jerusalem med dets historie. Det døde hav med det salte vand og helende effekt. Dykkerferie ved Eilat. Mulighederne er mange – og fantastiske.
Lokalavisen Havnefronten tog til havnebyen Tel Aviv – med afstikker til såvel Jerusalem samt Det Døde hav.
Der er fantastisk mange hoteller i Tel Aviv, der har højsæson omkring oktober-december, hvor temperaturen ligger på omkring de 24 grader – og hvor Middelhavet stadig virker indbydende og varmt nok til en svømmetur fra nogle af verdens formentlig bedste bystrande.
Der er masser at vælge imellem. Klassisk luksus, mindre boutique-hoteller, AirBnB-lejligheder etc. Noget for en hver smag og pengepung. Du kan bo på stranden, i et af de ældre charmerende kvarterer eller i et af byens nye distrikter. Valget faldt på en lejlighed ikke langt fra Rothschild Avenue i det centrale Jerusalem.
Uanset hvor du bor, så er det hele inden for få minutters afstand. Så i Tel Aviv må du ikke snyde dig selv for gallerierne, restauranterne, gamle bydele, parkerne, markederne og stranden.

Maden i Tel Aviv
Der er heller ingen grund til at snyde sig selv for restauranterne, selvom man har booket en lejlighed med køkken. Den blev kun brugt til morgenmad, hvor brød fra den lokale bager, juicer, kaffe og yoghurt udgjorde menuen. Til gengæld blev krudtet brugt på byens restauranter.
En af de charmerende restauranter i en gammel ejendom fra 1920’er er Night Kitchen i Lilinblum Street. Bestil bord for den er et hit blandt de lokale kendisser. Konceptet her hedder ”dinner with friends”, så retterne er til at dele med de andre i selskabet. Maden er middelhavsorienteret med inspiration fra både nordlige og østlige himmelstrøg – og rigtig hyggeligt på en onsdag.
Skal niveauet – og påklædningen – lige et trin op, så ligger Social Club, der er en moderne bistro – ikke langt derfra på Rothschild Aveneau. Her er det middelhavsinspireret med en tvist af det moderne europæiske køkken. Der er ingen grund til at snyde sig selv for den lokale israelske vin. Den er fantastisk til prisen – og alt for svær at opdrive i Danmark. Noget af den bedste israelske vin kommer fra Golan – og den må man i Danmark ikke engang kalde israelsk, for her i landet anerkender vi underligt nok ikke Israels annektering af Golan højderne fra Syrien.
En af dagene blev der tid til at slentre en tur i Jaffa bydelen – der oprindelig lå uden for Tel Aviv og som nu er vokset helt sammen med byen. Her er gamle krogede gader med markeder og cafeerne, hvor man absolut ikke skal snyde sig for en skål salat og den humus, falafel og oliven, som området er så kendt for. Og måske gør du et godt kup på et af de loppemarkeder, som du også finder i området.

Jerusalem
Det er svært at sige Israel uden at sige Jerusalem – og nærmere bestemt den gamle historiske del af byen inden for murerne. Vi lejede bil og tog en endags smuttur, men man kan sagtens tage en overnatning i byen, for der er nok at opleve. Fra Tel Aviv går der også tog og et hav af busser.
Grædemuren og resterne af det gamle jødiske tempel er et godt udgangspunkt for en tur i den gamle bydel. Eller tag ruten, som Jesus i sin tid gik med korset. Uanset hvad du gør, og hvor du vender hovedet hen, så er de historiske vingesus så intense som få andre steder på jorden.
Den gamle bydel med de jødiske, muslimske, kristne og armenske kvarterer er ikke kun historiske steder. Det er også bydele med livlig handel med alt fra krydderier, skønhedsprodukter, tekstiler og meget mere.
Vil du gerne op på Tempelbjerget, så tjek åbningstiderne i forbindelse med din tur. Stedet rummer også den muslimske helligdom Al-Aqsa-moskeen, der er den 3. største helligdom i islam – og altså bygget der på Tempelbjerget, hvor det første jødiske tempel stod.
Har du mere end en dag, så er området lige uden for Jaffa gate – Mamilla Avenue – et glimrende sted for shopping.

Kibbutz og Det Døde Hav
Du kan sagtens bruge en hel uge i Tel Aviv, men hvis du vil opleve Det Døde Hav, så er turen ikke meget længere end den til Jerusalem.
Det Døde Hav er så salt, at du automatisk flyder over på. Og det er så salt, at har du en lille rift i huden så svier det – og det gør det også, hvis du får det i øjnene.
Du kan både tage et smut på et af de offentlige strandarealer eller tjekke ind på et af de mange spafaciliteter, som ligger som perler på en snor langs kysten. Her kan du få alt fra dagslange behandlinger over mudderbad til en mere basic salt-scrub.
Overalt er der opsat brusere, så det er muligt at få skyllet saltet af kroppen inden du drager videre.
Et af de mange muligheder for at stop over i området er kibbutzen Ein Gedi, der blandt andet producere sæber og har en botanisk have, der frodigt blomster midt ude i et ellers ret stort ørkenområde.

Det skal du vide om Israel
Skal du på storbyferie i Tel Aviv eller på en historisk tur til Jerusalem hedder lufthavnen Ben Gurion, og ligger kun 20 kilometer fra Tel Aviv og 45 kilometer fra Jerusalem.
Fra København er der direkte flyvninger med Norwegian – det tager cirka fire timer – og gode connection flights via både Istanbul og Kiev, der tager et par timer yderligere. Besøg i Israel kræver ikke visum for danskere. Spies Rejser har også direkte fly med hotel.
I 2019 er Tel Aviv vært for den største pride-parade i Europa – samt for det internationale melodi grandprix Eurovision Song Contest.

Similar Posts