De fleste USA-rejser der sælges i Danmark går til enten New York eller Californien. Begge steder er fantastiske, det er der ingen tvivl om, men resten af USA er  mindst lige fascinerende – og meget mere fremmedartet end man skulle tro. Der er virkelig kulturforskel – og det er altså sjovt at opleve.

I oktober 2018 drog Ankerstjerne Rejsers direktør, Christian Ankerstjerne, over til nogle af de mindre besøgte stater i USA. Det blev en tur der bød på store oplevelser og overraskende begivenheder i den smukke efterårstid.

Turen bød på besøg i Pittsburgh, Pennsylvania; Columbus, Ohio og Morgantown, West Virgina. Disse tre stater har været hårdt ramt af lukningen af klassiske industrivirksomheder – stålværkerne i Pittsburgh; bilfabrikkerne i Ohio og kulminerne i West Virginia og det har medført en lang række samfundsmæssige forandringer, som er ret tydelige.

 

Pittsburgh, Pennsylvania

Området omkring Pittsburgh er fantastisk smukt og storbyen Pittsburgh har en enestående beliggenhed lige der hvor Alleghany og Monongahela floderne løber sammen og bliver til Ohiofloden. Man kan ikke set på et kort, men byen er spredt på en række små bakker eller terrasser med udsigt over downtown.

Pittsburghs skyline

Trods beliggenheden: Pittsburgh er ikke en charmerende by. Den er slidt og der er store områder med tomme fabriksbygninger, hvor der tidligere blev produceret stål, men downtownområdet lever med et hyggeligt restaurant- og barområde på den store Market Square.

Jeg var bare i byen i et par dage, og nåede kun lige at skrabe overfladen, men det er åbenlyst at tiden som industriby er forbi og at man nu satser på andre ting. Industrifortiden giver Pittsburgh en skarp kant, som igen giver plads til mere kreative fag, og det er spændende at se.

Pittsburgh har en stor tradition for sport – og Steelers, Pirates og Penguins er blandt de bedste hold i deres respektive ligaer. Har du mulighed for at se sådan en kamp er det bestemt anbefalelsesværdigt – og meget billigere end man skulle tro.

Fakta: Kender du ikke USA’s stålfortid er filmen Deerhunter værd at se. For udover at give et brutalt billede af Vietnamkrigen, skildrer filmen også livet i en stålby nær Pittsburgh.

Stuffed Reuben fra Primanti Bros – turen til Pittsburgh værd i sig selv

Mad: Som en rigtig arbejderby er maden i Pittsburgh velegnet til at spise stående og i en fart. Den mest berømte ret er en stuffed sandwich – dvs. en sandwich der ud over salat og rigeligt kød også indeholder en pæn bunke pomfritter.

Prøv en stuffed sandwich hos Primanti Bros. som bl.a. ligger på Market Square. Primanti Bros. er en institution i Pittsburgh, så regn med lidt kø.

Sulten på mere? Man vs. Food har naturligvis været i Pittsburgh – se videoen herunder:

 

<iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”https://www.dailymotion.com/embed/video/xy5n47″ allowfullscreen=”” allow=”autoplay”></iframe>

 

Columbus, Ohio

Levende høns på North Market

Columbus er den største by i Ohio og desuden hovedstad i staten. Byens beliggenhed er slet ikke så smuk som Pittsburghs, og byen mangler i høj grad en levende bykerne. Der er virkelig dødt om søndagen!

Når det så er sagt, så er Columbus et levende bevis på en typisk amerikansk storby, placeret næsten midt på en flad mark, med lange lige veje på kryds og tværs. Har du ikke oplevet sådan en by, er det faktisk på tide.

Den tyske landsby i Columbus

Men som i alle andre amerikanske storbyer, så er der masser af hyggelige hjørner, når man lige kigger efter.

I Columbus boede vi lige ved siden af North Market, som er et hyggeligt marked (a la Torvehallerne i København) med hjemmelavet mad og hyggelige butikker. I samme område finder du desuden mikrobryggerier og hyggelige små spisesteder.

Columbus er derudover en by som primært er bygget af tyske indvandrere. Og i den tyske landsby, lige syd for det kedelige downtown-område, er der både hyggeligt og charmerende – og som har sat en del aftryk på maden i byen (Kan du sige ‘pølse’?). Se en video fra Columbus her: 

 

<iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”https://www.dailymotion.com/embed/video/xy5nb1″ allowfullscreen allow=”autoplay”></iframe>

 

Morgantown, West Virginia

Morgantown er smuk på afstand

Tilbage mod øst kommer vi til det bjergrige og meget smukke West Virginia. Men West Virginia er et område der har oplevet stor økonomisk nedgang i løbet af de sidste 20 år – og det kan altså ses.

Morgantown er en mindre by med et stort universitet (University of West Virginia), og hvor byen er nedslidt og decideret grim, er universitet flot og velholdt. Forskellen er slående, men universitetet og holder byen nogenlunde i live med restauranter, barer og forretninger.

Tip: istedet for at bruge for lang tid i Morgantown, så tag ud af byen og oplev naturen i bjergene – fx en tur til Coopers Rock State Forest få kilometer væk, og så kom tilbage og spis, fx på det lokale bryggeri.

https://wvstateparks.com/park/coopers-rock-state-forest/

 

Frem og tilbage

Det er nemt at opleve noget nyt i USA. En tur til Pittsburgh går nemmest via Washington DC, hvorfra der bare er ca 4 timers kørsel – og det betyder at du kan drage fordel af de billige flybilletter netop til Washington – og samtidig slutte ferien af med et par dage i USA’s dejlige hovedstad.

Washington – og bjergene i Pennsylvania og West Virginia er enormt smukke i forårs- og efterårsmånederne – så det er oplagt at lægge vejen forbi, fx til påske.

Similar Posts